9 Aralık 2013 Pazartesi

Gecenin Çobanları


Künye

Kitabın Adı: Gecenin Çobanları
Yazar: Jorge Amado 
Yayınevi: Engin Yayıncılık
Beğeni Puanı: 5



Kahramanlarımızın su gibi tükettiği Cachaça'yı (kaşasa)  merak ettim ve biraz araştırma yaptım. Şekerkamışından yapıldığını ve Brezilya'da bu içkiyi satan 4000'e yakın Cachaça markası olduğunu öğrendim. Daha fazla bilgi için Tuz ve Biber'e bakmanızı tavsiye ederim.

Kitaptan hoşuma giden bölümler:

Herhangi bir çocuk mavi gözlü olabilirdi; babası Zenci olsa bile. Çünkü Bahia'da doğmuş olan bir çocuğun kanına karışan kanları ayırıp adlandırmak elden gelmez. Bakarsınız melez bir aileden ortaya sarışın bir çocuk çıkar. Beyazların arasından bir Zenci yavrusu. Eh böyleyizdir biz. Tanrı günahlarımızı bağışlasın! (s.175)




... konuya girmeden önce, görgülü insanların yaptığı gibi şundan bundan söz ettiler.(s.189)


Çocuğun vaftiz anası da böyleydi. Çok iyi, dostuklarına çok bağlı bir insan; pek çok ahbabı var. Bunlar arasında doktorlar, yargıçlar, milletvekilleri... yani önemli kişiler bulunmaktadır. (Kerahane işletmecisi Dona Tiberia için söylenen sözler) (s.209)
Tramvay yolu kapayınca trafik aksadı, bu yüzden de ticaret ve endüstrideki işler sarsıntı geçirdi.  (s.222)


Bugün şehirlerimizde bir şüphecilik rüzgarı esmekte, bir inançsızlık ve güvensizlik dalgası gittikçe yayılmaktadır. Kaba bir maddecilik insanları, hele kadınları falcıların namusluca, çabuk ve etkili çalışmalarından uzaklaştırıyor. Onların, hayatın güçlüklerine karşı sundukları devalarla ilgilenilmiyor. (s.260)


Peki ama polis ve hükümet izin vermeyince nasıl namusluca hayatını kazanabilirdi? (polisin kumarbazlara karşı açtığı savaştan zarar gören Martin için yapılan yorum.) (s.264)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder